Kuih yang senang untuk dibuat. Time saving too.
Bahan-bahan:
1. Tepung pulut 450 g
2. Pewarna hijau/Perasa Pandan
3. Air
4. Gula Melaka (dipotong kecil2)
5. Kelapa yang diparut +sedikit garam (untuk disalut pada kuih)
6. Daun pandan
7. Garam
Cara-cara:
1. Tuangkan tepung ke dalam bekas bersama sedikit garam dan perisa pandan.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil mengacau adunan.
3. Uli sampai jadi doh.
4. Kemudian jadikan doh kepada bentuk bulat.
5. Masukkan gula melaka sebagai inti.
6. Panaskan air bersama daun pandan.
7. Masak doh yang telah dibentukkan tadi dalam air panas yang mendidih.
8. Kuih dikira masak bila ia telah timbul di dalam air.
9. Bolak-balikkan kuih yang sudah masak di dalam kelapa parut.
10. Nah, kuih sudah siap untuk dijamu.
2 comments:
sedap2.. lain kali buat lagi.. pastu hntar kat umah kitaorg.. wuwuuwu
Cuba try buat sendiri...bolehla makan banyak skt nnt..hehe
Post a Comment